Coaching op maat

Anorexia is een vreselijk complexe ziekte. Zeker omdat de ziekte zich uit in een symptoom, wat in de meeste gevallen misleidend is voor de oorzaak. Bij een groot aantal reguliere therapieën wordt vaak alleen het symptoom bestreden en wordt de patiënt beter verklaard, zonder dat de daadwerkelijke oorzaak is ontdekt, laat staan verholpen. Dit is dan ook de reden van het ‘draaideur-effect’; kliniek in en uit, meerdere ziekenhuisopnames die volgen. Allemaal hulp gericht om de gevolgen van het symptoom (ernstig ondergewicht) te herstellen.

De sleutel tot succes ligt bij aanpak van de oorzaak, de kern van het probleem. Dit gaat zeker gepaard met up’s en down’s en is een intensief proces. Het gewicht is wel een belangrijke factor. Ondergewicht heeft een negatief effect op het functioneren van het lijf, dus ook op je brein. Daarom is de beste aanpak er een met een drieluik: therapie, maar ook ondersteuning van een kinderarts en diëtiste. De ziekte laat zich niet vangen in een protocol. Anorexia is complex en vraagt aandacht om te ontdekken wat de oorzaak is, en daarop de zorg aan te passen. Maatwerk dus. Eigen ervaring leerde mij dat er onvoldoende therapie op maat is voor deze doelgroep. Ik ben dat dus zelf gaan geven, met de hulp van een ervaringsdeskundige. Ik ben dankbaar dat ik zelf heb mogen ervaren wat de meerwaarde is van de hulp van een ervaringsdeskundige.

Ik kan echt zeggen: maatwerk is hier noodzakelijk en dat werkt. 

Foto: C.Sens

Hoe help ik?

Coaching in een veilige omgeving; ik stel een contract op bij aanvang van mijn hulp, waarin ik beloof dat ik een geheimhouding heb in datgeen wat mij in vertrouwen verteld wordt. Ik oordeel niet en vind niets gek.

We stellen doelen op die helpend & motiverend zijn op de korte termijn en de lange termijn.
Let wel: dit zijn geen doelstellingen met betrekking tot gewicht. Ik bewaak zeker mijn grenzen in de hulp. Een voorwaarde is dat de lichamelijke zorg en monitoring bij een kinderarts ligt. Een diëtiste moet afspraken maken rondom eten en drinken coördineren. Allemaal vanuit een gevoel van veiligheid.

Ik kijk per persoon wat nodig is aan methode. Er is geen standaard.

We zitten niet aan een tafel, maar in een sfeervolle setting of zelfs buiten. Wat voor jou prettig voelt.

Soms kan kunst zelfs helpen om emoties te onderzoeken en/of te uiten. Het is geen moeten, maar proberen en kijken wat voor jou wel en niet helpend is.

Nieuwsgierig geworden? Spreekt deze aanpak jou aan? Of wil je meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Ik werk met kinderen tot de leeftijd van 18 jaar 

Ouder- gezinsbegeleiding

Als geen ander weet ik waar u als ouder mee te maken heeft als uw kind anorexia heeft. De impact op het hele systeem, gezin, familie, vrienden en collega’s. Onbegrip van de een, de oordelen van de ander over wat mensen zien in een momentopname. Het gevoel je te willen verdedigen kan zo vermoeiend zijn. Als er meer kinderen in het gezin zijn, vragen die ook de nodige aandacht. om nog maar niet te spreken over wat de zorgen, die je hebt om je zieke kind, met je doen.

En natuurlijk de meest belangrijke vraag: Hoe help ik mijn kind?

Pushen werkt niet, maar niets doen ook niet. Deze ziekte staat niet te boek als eentje die zichzelf op de korte termijn oplost.

Ik had het geluk iemand te vinden die beter is geworden. Zij begreep zowel mij als mijn dochter en dat was een belangrijke stap naar herstel. Ik leerde alles over de do’s en dont’s. Dankzij haar kon ik mijn dochter helpen door haar zelf te gaan coachen/begeleiden. Mijn dochter en ik hebben hier enorm veel baat bij gehad. Dit heeft mij doen besluiten dit ook voor anderen aan te bieden.

Een gezellige sfeer is niet heel realistisch zolang anorexia zo op de voorgrond staat. Die wens houden we vast, maar parkeren we verder aan de horizon, zodat dit niet steeds een teleurstellend gevoel geeft. Niemand kan voorkomen dat deze ziekte binnensluipt, dat schuldgevoel heb ik ervaren. Maar ik heb ook mogen ervaren dat dat niet terecht is. Ik kan nu zeggen dat de ziekte mijn dochter en ons als gezin veel ellende heeft gegeven, maar uiteindelijk heeft het ons een mooie weg gewezen die ik anders nooit had ontdekt.

Dit gun ik iedereen die dit overkomt. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Neem voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking gerust contact op.

Ik kan door op de achtergrond te zijn, goed observeren, aanvoelen en doorvragen om een totaalbeeld helder te krijgen. Door bezinning en overweging zal ik komen tot zorg die passend is bij degene die ik help met anorexia.

Hooggevoeligheid en hoogbegaafdheid zijn geen onbekende begrippen voor mij.

Deze twee eigenschappen gaan vaak samen met het ontwikkelen van een eetstoornis. Als je kan leren wat dit is, wat dit voor jou betekent en wat jij nodig hebt kan ook jij kracht halen uit deze prachtige eigenschappen, gaan ze voor je werken, in plaats van tegen je.

NB. Ik zeg niet dat deze eigenschappen altijd leiden tot anorexia, nee zeker niet. Ook hier geldt weer, ieder heeft zijn eigen oorzaak en karaktereigenschappen die kunnen leiden tot anorexia. Dat maakt de ziekte zo complex en persoonlijk.