Geboorte in kaart

Gedrag is altijd logisch

 

Een andere blik op gedrag

Geboorte in kaart (GIK) is life changing! Het is geen kaartspelletje dat je inzet voor de gezelligheid. Het is een doeltreffende, effectieve methode die je heel anders naar gedrag laat kijken. Gedrag wil begrepen worden vanuit zijn prille oorsprong vanuit de prenatale fase en de geboorte. De afbeelding van de boom laat een mooie metafoor zien. Als je gezonde bladeren en prachtige appels aan de boom wil moet je zorgen dat je de wortels voedt. Met andere woorden, als je aan gedrag sleutelt zonder naar de onderliggende reden te kijken, de oorsprong, zal het gedrag niet veranderen.  Gedrag wil ons altijd wat vertellen, de kunst is te leren begrijpen wat dat is dan zal het gedrag transformeren. D.m.v. het volledige geboorteverhaal in kaart te brengen, wordt zichtbaar waar de oorsprong ligt van jouw overtuigingen en (belemmerend-) gedrag. Ik sleutel niet aan gedrag, maar gedrag is de sleutel naar de oplossing. Het is voor mij de kunst om als 'GIK professional' verder te kijken dan een ' label' zoals adhd of autisme. Gerdag fascineert mij, ik wil gedrag echt begrijpen dat maakt mij nieuwsgierig. De kennis die gebruikt is voor het ontwikkelen van GIK is gebasseerd op al ruim 35 jaar wetenschappelijk onderzoek. Een aanvulling op GIK is BIK, Behoefte In Kaart. Als de oorsprong van het gedrag inzichtelijk is vanuit het geboorteverhaal, dan kijken we naar de bijbehorende behoeften die schuil gaan onder dat gedrag. Als je deze behoeftes gaat vervullen wordt het gedrag serieus genomen en dient het oude patroon niet meer. Er vinden daadwerkelijk hele mooie openbaringen plaats als gedrag wordt 'aangekeken' (begrepen) dit geeft prachtige transformaties. Gedrag wil niet opgelost worden maar begrepen. Dit klinkt toch best logisch?

De methode

Voorafgaand aan het consult stuur ik jouw per mail een vragenlijst over jouw feitelijke geboorte. Dit is de start van het traject wat we samen aangaan. In dit voortraject ontstaan er vaak al bijzondere gesprekken over de geboorte waar je anders niet snel over praat. Dit krijg ik regelmatig terug in mijn praktijk. Het mooie aan deze methode is dat; ookal weet je niets van jouw feitelijke geboorte je alsnog kan deelnemen. Iemand die is geadopteerd weet soms alleen dat hij/zij in het ziekenhuis of thuis is geboren.  

Doormiddel van een bijzondere kaartenset gebassen kijken we naar jouw geboorteverhaal.  Deze methode is ontwikkeld vanuit de prenatale psychologie. Het onderbewuste brein communiceert niet via woorden, dat doet onze cortex. Door een set kaarten te gebruiken met hele heldere afbeeldingen spreken we het onderbewuste brein aan.  Hoe vaak hoor je, de bevalling liep voorspoedig. Dit is lang niet altijd het geval voor de baby. Neem een 'onschuldige' verdoving  van moeder via een ruggenprik. Dit is heel beangstigend voor de baby, die verliest per direct het contact met moeder. Hier staat niemand bij stil tenzij je weet hoe de prenatale psuchologie werkt. Ik zeg altijd; probeer het voor je te zien. Dat zal ik in het consult ook op die manier benaderen. Iedere baby wil in verbinding met moeder de geboren worden. Als contact met moeder opeens wegvalt door de verdoving doet dat wat met het kind. Dat is heel beangstigend zeker als het hoofdje ook nog eens vast zit in het geboortekanaal. Niets is goed of fout! Het is wat het is, een verdoving gedurende een bevalling is op dat moment wellicht nodig. Ik ben zeker niet tegen ingrepen. Ingrepen zijn in veel situaties nodig om te kunnen overleven anders was je er misschien niet geweest of voor de moeder was het niet meer vol te houden, dat wil ik wel gezegd hebben. Het gaat erom dat we de impact van 'simpele handelingen' niet onderschatten. Het fijne is dat er altijd heling mogelijk is door de situatie 'aan te kijken'.

Als coach onderscheid ik mij door naar de prenatale periode en de geboorte te kijken. Daar vormt zich de basis voor wie jij bent. Alles ligt opgeslagen in het celgeheugen. Je was er immers bij. Jouw ontstaan en geboorte zijn van enorme impact op de manier waarop jij nu in het leven staat. Die eerste inprint vormen jouw overlegingsmechanismen. Maar wat als jouw overlevingsmechanisme destijds je redding was en nu een belemmering vormt? De omgeving van toen is niet langer de omgeving van nu en daar gaat het mis. Gedurende een GIK-sessie komen er magische inzichten tot stand. 'You've got to feal it to heal it'. Alleen het inzicht in het gedrag doet al veel met de volwassenen en kinderen die ik tot nu toe heb mogen begeleiden. In een vervolgsessie kijken we welke behoeftes er schuil gaan onder jouw gedragingen. Eerlijk is eerlijk ieder mens wil gezien, gehoord en geliefd worden. 

Er zijn 37 geboortepatronen een daarvan is 'navelstrengomstrengeling'.

Wist jij dat een navelstrengomstrengeling niet altijd benoemd wordt? Een verloskundige haalt vaak in een handomdraai, reflexmatig de navelstreng van het nekje. Ik weet dat dit een pittig geboortepatroon is. Je weet om die reden niet altijd of dat bij jouw van toepassing is vanuit je feitelijke geboorteverhaal. Het bijzondere is dat je lijf het weet of dit bij jou aan de orde was. Je hebt b.v. moeite met slikken, kan niets om je nek verdragen, moeite met een nieuwe stap te zetten in je leven, je durft niet door het zonnetje te zwemmen en onder water zwemmen is ook beangstigend voor je. Even een greep uit de kenmerken van dit patroon. Nieuwsgierig welke behoeftes hier achter liggen? Letterlijk veel lucht willen ervaren, stap voor stap grenzen verleggen enz....

Even voor de duidelijkheid. Je hoeft geen eetstoornis te hebben om een Geboorte In Kaart sessie te ondergaan. Als je een hulpvraag hebt voor je kind of  jezelf beter te willen begrijpen ben je van harte welkom. 

Als de band met jouw kind heel stroef is wil het gedrag van het kind jouw dan iets laten zien wat jij nog niet wil of durft aan te kijken? Een diep verlangen wat je wegstopt omdat je ego er van alles van vindt? 

Wat gezien wil worden gaat vroeg of laat aandacht vragen.  Dat blijven negeren kost energie waar je behoorlijk op stuk kan lopen. Je leeft dan niet je ware potentie.  

Willen we verbanden kunnen leggen en een rode draad kunnen zien daarom is het van belang het hele verhaal zichtbaar te maken. Naast het kind is het soms noodzakelijk om ook naar de moeder te kijken. 

 

 

Specifiek bij eetstoornissen

Mijn zorg is hoofdzakelijk gericht op mensen met een eetstoornis. Bij een behandelingstraject van iemand met een eetstoornis begin ik altijd met een geboorte in kaart (GIK) & behoefte in kaart (BIK) sessie. Een eetstoornis wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem/trauma en ontwikkelt zich door triggers en bepaalde karaktereigenschappen. Het is een gemiste kans als het geboorteverhaal niet geanalyseerd wordt. Indien de kern helder is, is de weg naar herstel immers gevonden. De impact van het geboorteverhaal wordt nog vaak onderschat of niet eens gezien. Er zijn zeer weinig therapeuten die uberhaupt vragen naar hoe je geboren bent.  

Ter illustratie een voorbeeld van het geboortepatroon 'stress bij moeder' dat geeft gedragingen als; angst/ faalangst, perfectionisme,  slaapstoornissen, concentratieproblemen en ook verteringsproblemen... De stresshormonen van moeder komen via de navelstreng ook bij de baby. Deze geven een inprent dat de buitenwereld 'onveilig is'. Het onderbewuste brein (reptielenbrein) slaat dit op, logisch dat jouw brein regelmatig op scherp staat. Als jouw onderbewuste brein denkt dat het onveilig is zal jij je minder goed kunnen concetreren. Je zal voortdurend alert zijn op je omgeving, wat gebeurt daar? Dit gaat vaak zonder dat je dat daadwerkelijk beseft.

Bij 'stress bij moeder' mag je denken aan; drukte op het werk, een miskraam in het verleden, voor de bevalling, financiele zorgen, een verhuizing, een overlijden van iemand uit de omgeving. De meeste zwangere vrouwen ervaren wel stress. De onderliggende behoefte bij dit patroon is; structuur, veiligheid en voorspelbaarheid, weten wat er gaat gebeuren, onvoorwaardelijk beschikbaarheid van moeder, af kunnen schermen van emoties van een ander en je eigen grenzen aan kunnen geven. 

Wellicht handig om te weten is dat je geboorte in kaart naast je eventuele therapie kan doen. Je krijgt van mij een zeer uitgebeide blauwdruk (verslag) zodat je alles kan nalezen en evt mee kan nemen naar je therapie. 

De oorsprong van je eetstoornis kan al in de prenatale fase liggen. Of je ontdekt wellicht  belemmerende factoren om te kunnen herstellen. 

 

* De kosten voor het GIK & BIK pakket vallen onder de behandeling van de eetstoornis als je die bij mij volgt. D.w.z. dat de beschreven kosten onder het kopje 'wat krijg je voor je geld?' niet voor jou van toepassing zijn, je krijgt uiteraad wel een blauwdruk (verslag).

Wat krijg je voor je geld?

  • Een unieke ervaring met mooie inzichten over jouw gedrag vanuit jouw geboortepatronen (GIK). 
  • Transformatie van gedrag omdat je het nu gaat begrijpen vanuit de oorsprong.
  • Als vervolg op de GIK-sessie krijg je een BIK-sessie met een tussenpoze van minimaal twee weken. 
  • De tijd die jij nodig hebt voor dit proces per consult staat een 1 uur.
  • Een mooi traject op maat voor jouw. Gemiddeld bestaat het hele traraject uit 4 a 5 uur. 
  • Begeleiding (indien gewenst) om de behoeftes te helpen implenteren in het dagelijks leven. Dit kan per telefoon.
  • Flexibiliteit. In overleg werk ik ook buiten kantooruren en op zaterdag, zodat je geen vrij hoeft te vragen van werk/school. 
  • Een uitgebreide blauwdruk (verslag) waar ik veel zorg aan besteed zodat het voor jouw een waardevolle document is. Een waardevolle herinnering en mooi naslagwerk. 
  • Een consult in een veilige en zeer sfeervolle omgeving, waarbij ik zorg voor een hapje & een drankje. *Al na gelang de behoefte indien je een eetstoornis hebt.
  • Bovenien krijg je een A4 formaat hectingsposter die jouw bewust gaat helpen bij de hechting met je kind, 

Dit alles voor slechts €549,- (vrijgesteld van btw).

Voel je vrij om jezelf of jouw kind dit prachtige proces cadeau te doen. Het resultaat zal je verbazen.